Playstation 3 / Playstation 4 Bilgisayar Monitörüne ve Hoparlörüne Nasıl Bağlanır?

GÜNCELLEME: Her ne kadar yazıda Playstation 3’ten bahsediyor olsak da; bu işlem görüntüyü HDMI üzerinden veren tüm cihazlar için; örneğin Playstation 4, XBox 360 ve XBox One için de uygulanabilir ve sonuç verir.

Playstation 3 almaya karar verdiğimde karşımda çıkan en büyük problem, Playstation’ı bağlayacak ve güzel bir görüntü verecek bir cihazım bulunmamasıydı. Elimde bulunan tek cihaz, VGA girişli bir Samsung monitördü. PS3 ise HDMI çıkışlı olduğundan, bu monitörü nasıl kullanabileceğim konusunda en ufak bir fikrim yoktu. (Yeni model monitörlerde HDMI çıkışı da bulunduğundan, herhangi bir sorunla karşılaşmadan direkt olarak HDMI üzerinden bağlantı yapılması mümkün.)

PS3 arka görünüş

Düz mantık olarak bir ucu HDMI, bir ucu VGA olan bir kablo işimi görür diye düşünmüştüm. Hatta bu şekilde kabloları bile internet üzerinde bulmuştum; ancak daha sonra iş yerindeki elektronik & elektronik mezunu bir arkadaşımdan öğrendiğime göre, böyle bir kablonun teorik olarak çalışma ihtimali zaten bulunmuyormuş. Hiçbir şekilde çalışmayacak bir kablonunun da üretilmesi ne kadar komik!

Daha sonra, internet üzerinden yaptığım araştırmalar ile bu olayı nasıl çözebileceğimi buldum; uyguladım ve şimdi kullanıyorum.

PS3’ü Bilgisayar Monitörüne (VGA girişli) ve Hoparlöre Bağlama 

Öncelikle bu işlem satın alınması gereken birkaç kablo ve alet var. Alacağımız kablo şekline göre işlem birkaç adım değişebiliyor.

– HDMI’dan VGA’ya kablo çevirici/dönüştürücü (HDMI to VGA Converter) (Ses çıkışlı veya ses çıkışsız; Ses almanız işinizi kolaylaştırır)

Ben Kadıköy Yazıcıoğlu İşhanı’ndan almıştım. Ayrıca gittigidiyor.com‘da da bulunuyor.

99355069_tn50_0

Ses çıkışsız model

99366162_tn50_1

Ses çıkışlı model

(Ses çıkışlı model alıyorsanız, VGA girişi üzerinden resimdeki gibi stereo girişi olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer stereo girişi yok ve direkt VGA üzerinden stereo çıkışlı kablo varsa, bilgisayar hoparlörünüze bağlamak için bir de iki ucu dişi olan stereo aparatı almanız gerekir.) 

35535_1600x1600

İki ucu dişi stereo aparatı

– Dişi Stereo’dan 2 dişi RCA’ya dönüştürücü (Female Stereo to 2 RCA Female Adapter) (Yine Yazıcıoğlu’ndan alınabilir.) (Eğer HDMI’dan VGA’ya kablo çevirici/dönüştürücü ses çıkışlı alındıysa bu kabloya gerek kalmaz.)

3-5mm-stereo-female-to-2-rca-female-splitter

– PS3 Stereo AV Kablosu (PS3 kutusu içerisinden çıkar)

PS3 RGB_B

HDMI’dan VGA’ya kablo çevirici/dönüştürücü (Ses Çıkışı Olmayan ile) Bağlama

  1. Playstation’ı ayarlardan görüntüyü HDMI üzerinden verecek şekilde ayarlayın ve Playstation’ı kapatın.
  2. HDMI’dan VGA’ya kablo çevirici/dönüştürücüyü Playstation’a takın.
  3. Monitörün VGA çıkışını kablonun VGA girişine bağlayın.
  4. PS3 Stereo AV kablosunu PS3’e takın.
  5. Dişi Stereo’dan 2 dişi RCA’ya dönüştürücünün 2 girişli tarafındaki kırmızı ve beyaz girişleri, renkler denk gelecek şekilde PS3’e bağlı Stereo AV’nin çıkışlarına bağlayın. Dişi Stereo’dan 2 dişi RCA’ya dönüştürücünün tek girişli tarafındaki stereo girişine hoparlörünüzün çıkışını bağlayın.
  6. Playstation’ı açın. Ekrana görüntü geliyor olmalı. Ayarlardan ses ayarlarına girin ve “Ses Girişi Konektörü”nü seçin. İşlemi devam ederek tamamlayın.
  7. PS3’ünüz hem görüntü hem de sesi aktarımını başarılı bir şekilde yapıyor olmalı.

HDMI’dan VGA’ya kablo çevirici/dönüştürücü (Ses Çıkışlı ile) Bağlama

  1. Playstation’ı ayarlardan görüntüyü HDMI üzerinden verecek şekilde ayarlayın ve Playstation’ı kapatın.
  2. HDMI’dan VGA’ya kablo çevirici/dönüştürücüyü Playstation’a takın.
  3. Monitörün VGA çıkışını kablonun VGA girişine bağlayın.
  4. VGA girişi üzerindenki stereo girişine hoparlörünüzün girişini bağlayın. (Eğer VGA girişi üzerinde stereo giriş yoksa, stereo kablosunu 2 ucu dişi aparatı takın ve boş kalan girişi de hoparlörünüzü takın.)
  5. PS3’ünüz hem görüntü hem de sesi aktarımını başarılı bir şekilde yapıyor olmalı.

Son olarak şunu söylemekte fayda var: Bu işlem ile görüntü sinyalleri birbirine çevrildiği için, görüntü kalitesinde azalma yaşanması normaldir. Ayrıca, görüntü 1080p HDTV’lere göre, çözünürlüğü daha düşük monitörler ile elde edildiğinden, normal TV’lerdeki görüntülerden daha bulanık görüntü almak da beklenmesi gereken bir durumdur.

Yardımcı olması temennisiyle…

Playstation 3 / Playstation 4 Bilgisayar Monitörüne ve Hoparlörüne Nasıl Bağlanır?’ için 9 yanıt

      1. Eğer yazdıklarımı harfiyen uyguladıysan, olmaması için bir sebep yok. Aldığın dönüştürücü adaptör problemli olabilir. Onu bir yerde test etmeni tavsiye ederim.

        Beğen

  1. çol güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. ben dönüştürücüyü bağladım ancak ekrana görüntü gelmiyor. çözünürlükten olduğunu düşündüm ps4 ün çözünürlüğünü 480 yaptım ancak hala görüntü alamıyorum.dönüştürücüyü pc de denedim çalşıyor ancak monitöre görüntüyü bir türlü veremedim.

    sorun ne olabilir ?

    Beğen

Yorum bırakın