Lost Aliens (Süper Uzaylılar) Facebook Reklam Çalışmasının 5 Günlük Analizi

Bir önceki yazımda Lost Aliens veya Türkçesi ile Süper Uzaylılar android oyunumun yapım sürecinin nasıl başladığına ve seyrettiğine değinmiştim. Ancak, her bağımsız oyun geliştiren arkadaşın da bir noktadan sonra, biraz da acı bir şekilde öğrendiği gibi; bir uygulama yazıp, onu uygulama pazarında yayınlamak işin sadece başı. Asıl iş bu noktadan sonra başlıyor.

Herhangi bir şekilde ismi duyulmamış bir geliştirici olarak bu işe başlıyorsanız, uygulamanızın keşfedilmesi için reklam platformlarında dijital ve mobil reklam vermeniz zorunlu gibi. Size en kısa sürede sonuç verecek çözümlerin başında bu iki mecra geliyor.

Her ne kadar Adwords bu konuda zaten kendini kanıtlamış bir reklam platformuna sahip olsa da; Önerilen Uygulamalar şeklinde kullanıcıların Haber Kaynağı’nda tanıtım yapmasıyla ve tabi ki inanılmaz hedefleme seçenekleri ile Facebook biraz daha ağır bastı ve ilk reklam çalışmamı Facebook ile yapmaya karar verdim. Oyunun Türkçe versiyonu için sadece Türkiye’de, İngilizce versiyonu için ise Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nde iki reklam kampanyası düzenledim. Sonuçları ise aşağıdaki gibi:

 

Türkçe Reklam Kampanyası 

  • Konum: Türkiye
  • Yaş: 25 yaşında ve daha küçük (Kampanya başladıktan 2 gün sonra 25 yaş üstü kesimin ilgisinin az olması sebebiyle bu şekilde ayarlandı.)
  • Mobil cihazlarda haber kaynağı sayfasında
  • Kullanılmakta olan işletim sistemi: Android sürüm 2.3 veya üstü
  • Facebook’a erişmek için kullanılan ağ: Wi-Fi
  • Potansiyel hedef kitlesi: 10.400.000 kişi
  • Kullanılan yazı: Birbirlerinden Dünya olarak bilinen tehlikeli gezegende ayrı düşmüş uzaylılara yardım edin
  • Kullanılan simge görseli:

logo_170x170

  • Kullanılan ekran görüntüleri:

2 3 4 5 6

 

İngilizce Reklam Kampanyası

  • Konum: Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık
  • Yaş: 40 yaşında ve daha küçük
  • İlgi Alanları: Mobile game, Video oyunları veya Teknoloji
  • Mobil cihazlarda Haber Kaynağı sayfasında
  • Kullanılmakta olan işletim sistemi: Android sürüm 2.3 veya üstü
  • Potansiyel hedef kitlesi: 62.000.000 kişi
  • Kullanılan yazı: Help and Reunite LOST ALIENS from outer space in the distant planet known as Planet Earth.
  • Kullanılan simge görseli ve ekran görüntüleri Türkçe kampanyanınkiler ile aynı

Android cihazlardaki örnek görüntülenme:

sample_ss

 

 

Veriler: (Büyütmek için tıklayınız)

Türkçe Reklam Kampanyası

turkish_chart

Toplam İndirme Adedi: 226

Tekil Tıklama /  İndirme Adedi: 1,96

İndirme Başına Harcanan TL: 0,12

 

İngilizce Reklam Kampanyası

eng_statistics

Toplam İndirme Adedi: 81

Tekil Tıklama /  İndirme Adedi: 1,51

İndirme Başına Harcanan TL: 0,34

 

Analiz:

Verilere bakınca belki de göze çarpan ilk durum; oyuna hem Türkiye’de hem de yurt dışında 13-17 yaş aralığındaki çocukların rağbet etmeleri. Genel olarak oyunun tonuna, ücretsiz olmasına bakacak olursak; bu sonuç çok ilginç değil. Şahsen benim çok ilginç bulduğum ise 13-17 yaş aralığındaki genç kızların iki lokasyonda da az bir farkla, tekil tıklamalarda üstünlük sağlaması. Açıkçası bu yaş aralığındaki erkek çocuklarının tıklama oranının çok daha yüksek olacağını düşünüyordum.

İki lokasyon arasındaki belki de en büyük fark oyunla ilgilenen kitledeki yaş aralığının genişliği. Türkiye’de 25 yaş üstü kişiler oyuna tamamen kayıtsız kalıyorlar diyebiliriz. Yurt dışında ise bu durum 35 yaşından itibaren başlıyor.

ABD ve Birleşik Krallık’ta reklam vermek tabii ki Türkiye’de reklam vermeye göre daha pahalı. ABD ve Birleşik Krallık’ta 1000 kişiye ulaşmak için verdiğimiz ücret Türkiye’de 1000 kişiye ulaşmak için verdiğimiz ücretin yaklaşık 3 katı. Aynı şekilde tıklama başına verilen ücret %70, indirme başına verilen ücret ise %183 daha fazla. Ancak yurt dışı pazarı tıklama/indirme oranı bakımdan daha verimli: Türkiye’de her 2 tekil tıklama bir indirmeye dönüşürken; yurt dışında her 1,5 tıklama bir indirmeye dönüşüyor.

Tabii ki bir diğer önemli veri de bu iki kitlenin reklam geri dönüşleri. Maalesef veriyi aldığım aralık çok kısa olduğu için çok güvenilir bir reklam geliri verisi yok elimde. Ancak ilk aşamada gördüğüm ABD ve Birleşik Krallık’tan alınan bir tıklamanın getirisi Türkiye lokasyonlu bir tıklamanın yaklaşık 4 katı. Eğer bu oran uzun dönemde kendini korursa reklamlardaki odağın bariz bir şekilde ABD ve/veya Birleşik Krallık olması gerekir.

Lost Aliens (Süper Uzaylılar) Facebook Reklam Çalışmasının 5 Günlük Analizi’ için 4 yanıt

  1. Merhaba. Ucretlendirme kismi ile ilgili sormak istedigim bir soru var. Verdigimiz reklam icin bir butce olusturdugumuzda o miktar illa ki harcaniyor mu yoksa belirledigimiz butce reklam gonderimizin ust siniridir ve tiklama ve etkilesim gidisatina gore reklam sona erdigi zaman mi bir tutar tahsil ediliyor?

    Beğen

    1. Merhaba,
      Oncelikli olarak butcenizi ve hedef kitlenizi sectikten sonra reklaminizi gosteriyorsunuz. Odemeyi daha sonrasinda yapiyorsunuz. Tabi ki burada sizin odememe ihtimalinize karsin butcenin de bir ust siniri var; ancak ilk odemenizi yaptiktan sonra bu sinir otomatik olarak yukseltiliyor. Bunun haricinde on odemeli (pre-paid) reklam modeli de bulunuyor; ancak tum ulkeler icin gecerli degil diye biliyorum; biraz arastirmaniz gerekebilir.

      Beğen

Yorum bırakın