Uzun bir süredir (yaklaşık 2,5 ay) blogumda herhangi bir paylaşımda bulunmuyorum; bulunamıyorum. Her ne kadar bu konuda kendimi kötü hissetsem de; kendimle ilgili çok güzel bir amaç için, uzun süreli bir hayalimin gerçeğe dönüşmesi için harcadım bu zamanı.
Aslında her şey çok tesadüfi olarak yine bloga birkaç yazı hazırlamak için uğraşırken; Game Maker: Studio adlı bir programın yazısını görmemle başladı. Çok düz bir isim olduğu için, ne olduğu ile ilgili çok fazla bir şüphem olmadan linke tıkladım ve makaleyi okumaya başladım. Açıkcası ismin basit ve düz oluşundan çok sıradan ve kısıtlı bir yazılım olacağını düşünmüşüm. Tahmin edebileceğiniz üzere yanılmışım.
Game Maker çok uzun süreden beri var olan (Bu yüzden nasıl bu zamana kadar haberim olmamış, bir türlü anlayamıyorum) bir program aslında. Game Maker 8’den sonra isim Game Maker: Studio olarak değiştirilmiş. İsminden de anlayabileceğiniz üzere bir oyun kodlama programı. Ancak programı ünlü yapan en büyük özelliği oyun programlamadan zerre anlamayan, orta derecede bilgisi olan ve gerçekten deneyimli tüm kitlelere çok etkin bir şekilde hitap edebilmesi. Her ne kadar kulağa çok klişe gelse de 2,5 aylık bir uğraşının ve ortaya çıkmış bir ürünün ardından gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki; son derece doğru bir söz.
Game Maker benim de programla tanıştığımda dahil olduğum “oyun programlamadan zerre anlamayanlar” kitlesine sürükle-bırak programlama yapısıyla hitap ediyor. İlk olarak öğrendiğiniz Olay – Eylem (Event – Action) yapısıyla oyununuzun hangi durumlarda nasıl hareket edeceğine kadar vermek oluyor. Çok fazla detaya girmek istemiyorum; çünkü orası uçsuz bucaksız bir alan ve benim halen burada çok fazla bilgi verecek kadar tecrübem yok maalesef. Bu programa yeni başlayacak olan arkadaşlar için yapılacak en mantıklı hareket -benim de yaptığım- kesinlikle ve kesinlikle Game Maker’s Apprentice ve Game Maker’s Companion kitaplarını hatım etmeleri. Bu iki kitap yazdığım sıra ile okunmalı ve üzerindeki hiçbir örnek oyun atlanmadan, program ile yaratılmalı. İnanın, her tamamlanan oyun ile birlikte çok fazla bilgi ediniyorsunuz ve daha da güzeli bu program ile birlikte gerçekten birşeyler üretebileceğinizi, kendi oyununuzu yapabileceğiniz gerçeğini kavrıyorsunuz. Bana da olan tam olarak buydu!
Peki ben ne yaptım?
Öncelikle kitapları okurken ve uygulamaları yaparken sık sık ara vererek öğrendiklerim ile kendi kafamdaki bazı basit oyunları yazmaya başladım. Arkadaşlarla geyik yapmak için birkaç komik oyun hazırladıysam da; bunlardan da çok fazla deneyim edindim. En sonunda Game Maker’ın profesyonel versiyonunu, android uygulama üretebilmek için android eklentisini ve iyi bir görsel setini edindim; akabinde ilk ciddi oyunumu yazmaya başladım. Yaklaşık 2 ay ve birçok uykusuz gece sonunda Amazon Appstore’da ingilizce, Google Play’de ise hem İngilizce, hem de Türkçe versiyonları bulunan 5 bölümlük, Super Mario Bros. tarzı bir platform oyunu sahibiyim.
Lost Aliens (Süper Uzaylılar)
Kısa bir gameplay videosu:
Birbirlerinden, Dünya olarak bilinen uzak ve tehlikeli gezegende ayrı düşmüş sevimli uzaylı arkadaşlarımıza yardım edin!
Uzaylı dostumuz Mavi, en yakın arkadaşı Kırmızı’yı arıyor. Maalesef UFO’ları Dünya’ya çaptığında ayrı düştüler. Mavi, arkadaşı Kırmızı’yı bulup evlerine dönmek için; Toprak Ülkesi, Mağara Ülkesi, Mantar Ülkesi ve Kar Ülkesi gibi Dünya’nın farklı bölgelerine yolculuk yapmak zorunda. En büyük macerasında ona eşlik ve rehberlik edin.
Süper Uzaylılar, stil olarak kendine Mario’yu örnek almış; hoplamalı, zıplamalı, koşmalı ve çoğu kez tekrar denemeli bir platform oyunudur. Arazi engellerini, hareketlerinizi doğru zamanlayarak aşın. Unutmayın; Mavi her ne kadar sevimli olsa da, Dünya’daki vahşi hayvanlardan bazıları ondan hoşlanmayabilir. Kaderiniz sizi büyük mü büyük örümceklerin, dev eşek arılarının, saldırgan lav yılanlarının ve daha nicelerinin arasına sürükleyebilir. Ancak korkmayın; sizin Alevtopu fırlatma gibi süper bir özel yeteneğiniz var. Yeter ki doğru olarak kullanın!
Hocam,
Merhaba biz de game maker kullanarak bir android oyun geliştirdik fakat lisanslı ürün yerine crack li üründen apk çıktıları alabiliyoruz. Google play store yüklediğimiz taktirde bir sıkıntı doğar mı ? Bizimde sizin gibi Game Maker’ın profesyonel versiyonunu, android uygulama üretebilmek için android eklentisini ve iyi bir görsel setini edinmemiz gerekir mi?
BeğenBeğen