Artık SEO, SEM ve Adwords kullanımının önemini firmalara anlattığımız zamanı çoktan geçtik. Holding seviyesinden, kobi seviyesine kadar, irili ufaklı birçok firma aktif olarak arama motorlarını kendi yararlarına kullanıyorlar.
Bu mecranın bu kadar popüler olmasının bir nedeni de, bana sorarsanız, bu alandaki regülasyonun, özellikle ülkemizde oldukça az olması. Ancak sanırım artık bazı şeyler değişmeye başladı.
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi (12/12304 – 13/14141) verdiği emsal niteliğindeki karar şöyle:
“P…” markasının ve “p…net” internet sitesinin sahibinin haklarını ihlal eden bir kişinin, arama motorunda p… markasını anahtar kelime olarak kullanması ve kendi reklamlarını yapmasını hukuka aykırı bulan mahkeme kararını onanmıştır.
Peki bu ne demek?
Şöyle ki Adwords’e reklam verirken belli anahtar kelimeler vermeniz istenir. Kullanıcıların bu anahtar kelimeleri aramalarında kullanmalarına göre reklamınız bu kullanıcılara gösterilecektir. Örneğin, Pegasus firması reklam verirken anahtar kelime olarak, marka kullanım hakkı kendisinde olmamasına rağmen, “thy”yi seçebilir. Böylelikle uçak bileti almak için Türk Hava Yolları web sitesine gitmek isteyen kişi, “thy” aramasını yaptığında arama sonuçlarının en üstünde Pegasus’un reklamını görecektir. Bu durumda Pegasus, Türk Hava Yolları’nın marka hakkını haksız olarak kullanarak kendi sitesine trafik çekmiş olur. İşte Yargıtay’ın kararı bu tip durumlarda emsal teşkil edecek.
Bundan sonra dijital pazarlama yöneticileri anahtar kelime seçerken bir kez daha düşünürler herhalde.
Bu kararın son kullanıcılar için hiç iyi olmadığını ve AdWords’un sunduğu serbest piyasa ekonomisine aslında temelde karşı olduğunu düşünüyorum. Sonuçta ben THY diye ararken gördüğüm Pegasus reklamındaki kampanyalı bilet bilgisi ile daha ucuza uçma fırsatını yakalayabilirim. Ancak böyle bir karar çıkarsa bu durum tamamen ortadan kalkacak ve aslında zararlı olan son kullanıcılar olacak.
BeğenBeğen
Kararın son kullanıcı için zararlı durumlar yapacağı konusunda hem fikirim. Ancak, marka sahiplerinin de endişelerini çok yersiz bulmuyorum.
Arama motorları için ise çok can sıkıcı bir hal alır bu uygulama yaygınlaşırsa. Birincisi kimde hangi anahtar kelimenin telif hakkı var, kimde yok bunu kontrol etmeleri pratik olarak imkansız diye düşünüyorum. Belki şikayet üzerine çalışan bir model olabilir. Bunun haricinde anahtar kelimeler üzerinde hak iddia etme ve tekelleşme de “bid” sistemini temelden sarsar.
Bekleyelim ve görelim.
BeğenBeğen